Fotograaf in de kijker

Ronny Swinnen

December 2022

Birds in the mist

Het leek een grijze mistige ochtend te worden aan het Schulensmeer.
Net toen ik besloten had om huiswaarts te keren, brak de zon door de mist.
Ik stond meteen op de juiste plaats, op het juiste moment. In de verte
hoorde ik eenden naderen. Toen ze in beeld kwamen, maakten ze de foto compleet.. Zo'n onverwachte momenten maken fotografie voor mij zo boeiend. De foto krijgt nog extra karakter doordat hij is opgebouwd in 4 kleurlagen.

Walking on rootless cones

Dit zijn de pseudokraters bij Myvatn in het noorden van IJsland.  Deze foto is 's morgens genomen bij laagstaande zon. Door het strijklicht krijgen we een mooie doortekening in de sneeuw. Het wandelpad fungeert als een 'leading line' naar het onderwerp.

Carrousel

Even een experimentje tussendoor. Het opzet was om de beweging van de draaimolen op een andere manier weer te geven.
Ik ben daarom rond de draaimolen gewandeld en telkens van verschillende standpunten beginnen fotograferen. Hieruit heb ik een drietal foto's geselecteerd en met Photoshop gecombineerd. Je ziet als het ware de molen draaien

Lonely tree

Dit boompje in het noorden van Wales is al duizenden keren gefotografeerd maar toch sprak het me erg aan. Toen we in de namiddag aankwamen in Llanberis zijn we onmiddellijk op zoek gegaan naar de locatie waar het boompje stond. Wetende dat de volgende dag mooi weer was voorspeld, moest ik naar deze plek kunnen komen zonder nog te moeten zoeken. De volgende morgen was ik vroeg opgestaan, maar ik was niet de enige die zo vroeg uit de veren was. De boom mag er dan wel eenzaam staan, als fotograaf sta je hier nooit alleen. Het was zeker de moeite waard. Er was een leuke babbel met de andere fotografen en een prachtig lichtspel in de lucht.

Peat Ghosts

Er was sneeuw voorspeld op de Hoge Venen. Dit stond nog op mijn bucketlist: een foto van Noir Flohay in de sneeuw.
Na overnacht te hebben op de parking van Baraque Michel had het niet alleen gesneeuwd maar was er ook mist. Dus wandelschoenen aan en zo snel mogelijk naar de plek waar deze prachtige dode bomen staan. Door de mist krijgen we een mooie gelaagde foto. 

Castle in a storm of light

Opnieuw een nieuwe uitdaging gevonden. Ik heb namelijk het werk van Erik Malm ontdekt. Hij is gekend voor zijn zeer moeilijke cameratechniek 'Intentional Camera Movement' (ICM). Door zijn foto's te bestuderen en met veel vallen en opstaan, heb ik ondertussen toch wel enkele eigen creaties kunnen maken. De volgende jaren zal ik trachten deze techniek nog te verbeteren. Het mooie aan deze manier van beelden maken, is dat het niet reproduceerbaar is. Elke foto is dus uniek.
Erik Malm: 'De techniek is niet het doel maar een weg om een artistieke expressie te bereiken.'