Fotograaf in de kijker

ALAIN VAN HESPEN

Februari 2019

Masca, Tenerife

In deze foto speelt het l icht, of het ontbreken ervan, een sleutelrol. Het is een opname van het dorpje Masca aan de ingang van de Masca kloof in Tenerife. De opkomende zon belicht op een subtiele maar speelse manier de bergkammen. Het licht accentueert de grootsheid van het bergmassief , dat zich kam na kam in de diepte stort, richting zee. Het dorpje Masca valt grotendeels in de schaduw en raakt hierdoor , net zoals in de realiteit, op een subtiele manier wat in de vergetelheid.

Alain Van Hespen
Alain Van Hespen

Bos

Een vrij banale foto van een bos ergens in de buurt van Lachouffe. Een druk beeld, door de gebroken boom op de achtergrond zelfs een beetje chaotisch. Het is valavond, het licht staat op het punt om te verdwijnen en er is een beetje mist ontstaan. Ook hier vormt het subtiele spel van licht en donker de meerwaarde van deze foto. De geknakt boom geeft wat extra dynamiek.
Ik probeer een veelzijdig fotograaf te zijn, maar merk steeds meer dat mijn hart uitgaat naar straatfotografie. Geen gemakkelijk thema, onder andere omdat je dikwijls in de privésfeer komt van het onderwerp. Naar wedstrijden toe is dit evenmin een dankbare discipline zodat ik met mijn gemaakte foto’s toch dikwijls op mijn honger blijf zitten. Gelukkig is er het forum binnen Arteloo waar ik een goed klankbord aan heb.

Eindhoven

Als je goed kijkt leest deze foto als een boek. De foto is genomen vlakbij het centrum van Eindhoven. De straat zou een straat kunnen zijn op gelijk welke plaats ergens in Europa. Aan het bordje zie je echter dat het in Nederland is. Aan de gebouwen en de omgeving kun je zien dat het een beetje een desolate omgeving is, een beetje een verloederde buurt, niet teveel... maar toch wat. Blijkbaar is er eveneens politietoezicht nodig, want dat staat op het bordje vermeld. En dan komt er een mooie jonge dame in beeld. Een moslim vrouw, die devoot haar hoofd naar beneden gebogen houdt. Mocht dit een jonge Nederlandse vrouw geweest zijn dan zou ze allicht vrank en uitdagend in de lens gekeken hebben. Mooi toch ?

Alain Van Hespen
Alain Van Hespen

Madrid

We wandelden op een rustige en doordeweekse avond door enkele achterafstraatjes in Madrid als we onverwacht op het Plaza Mayor terechtkwamen. We werden verrast door de aanwezigheid van een massa volk, dat kriskras door elkaar bewoog. Het krioelde van het volk en de bedrijvigheid. Door de bewegingsonscherpte, ontstaan door de iets langere sluitersnelheid, geeft deze
foto een goed beeld van de drukke, door mekaar bewegende mensenmassa.

Trampoline

Le moment décisif, Een term die voor de eerste maal werd gebruikt door Henri Cartier Bresson. Het is de fractie van het moment dat het beeld optimaal tot zijn recht laat komen. De foto werd gemaakt op de Mijnhappenig in Zolder. Een jongen was er aan het oefenen op een trampoline onder toezicht van zijn mentor (de clown). Toen de jongen zag dat ik foto’s wilde maken deed hij er een schepje boven op en gaf een paar salto’s ten beste. Ik had het geluk om de jongen te vangen netop het moment dat hij perfect verticaal hangt. Voor alle duidelijkheid, dit is een one shot opname, geen in photoshop samengesteld beeld.