Fotograaf in de kijker

Jos Macours

Juni 2019

Quiberon
20 sec / F25 / 25 mm / ISO 100

Hoewel ik van veel soorten fotografie hou, ben ik in de eerste plaats toch wel een landschapsfotograaf. Deze foto is genomen in het Zuiden van Bretagne waar na een erg regenachtige dag het weer omsloeg zodat het decor kon gevormd worden voor deze foto. Het symboliseert een beetje waar landschapsfotografie om draait bij mij, op zoek gaan naar interessante scenes waarbij je ook nog afhankelijk bent van de weersomstandigheden
(zon / regen / wind…).

Zeelandbrug
120 sec / F22 / 18 mm / ISO 100

Zoals ook merkbaar in de vorige foto, werk ik graag met lange sluitertijden. Dit geeft je de mogelijkheid om enerzijds het water zijdezacht te maken en anderzijds een zekere dramatiek in de lucht te creeren. Dit is een foto van de bekende Zeelandbrug nabij Colijnsplaat in Nederland.

St John’s Lighthouse
110 sec / F9 / 11 mm / ISO 100

Nog een landschapsfoto (genomen in Ierland). Wat ik hier interessant vind is het lijnenspel dat wordt gevormd door de lucht en vooral door de rotsformatie, en die allemaal naarde vuurtoren lopen. 

One morning by the lake
 1/15 sec / F8 / 18 mm / ISO 200

Wit zwart fotografie is ook iets wat mij meer en meer begint te boeien. Door het ontbreken van kleur is het een hele uitdaging om enkel met licht en contrast de goede balans te vinden en de juiste sfeer te scheppen. De foto is genomen in het Lake District in Engeland.

De ontmoeting
1/500 sec / F6.3 / 18 mm / ISO 200

Ik hou ook van minimalistische fotos, waarbij het het principe van “negative space” mij wel aanspreekt.
Deze foto toont een toevallige ontmoeting op de dijk in Cadzand.

Hallo
1/100 sec / F6.3 / 90 mm / ISO 100

De laatste tijd begin ik mij ook meer in straatfotografie te interesseren. Hierbij werk ik hoofdzakelijk monochroom. Ik vind het vooral leuk om alledaagse scenes vast te leggen waarbij je je kan afvragen wat mensen aan het doen of denken zijn. De getoonde foto is genomen in de Provence.