Fotograaf in de kijker

Jos Bollen

Maart 2022

Kwelwater

Ik hou van abstracte beelden, van sfeerbeelden, van voorwerpen of situaties net iets anders weergeven dan hoe we ze gewend zijn te zien. Ik wil graag het bijzondere van het gewone laten zien. En vooral hou ik van kleuren, van vreugdevolle kleuren. Dichtbij huis is zo veel moois te zien waar we zomaar aan voorbij lopen.
Kwel is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte komt. Het vormt een dun vliesje, als je het aanraakt breekt het in kleine stukjes. Daaraan kun je zien dat het geen olie is, want olie vloeit weer samen. Het dunne vlies is gemaakt door de natuur zelf, door ijzerbacteriĆ«n. Het ijzer wordt omgezet naar ijzeroxiden en bij de goede invalshoek zie je steeds wisselende kleuren, abstracte figuren en weerspiegelingen.  

Mistig Hamoir

Mist over de heuvels. De schaduwen van de bomenrijen lichten sprookjesachtig op. Alles ziet er warm en vredig uit.

Mais Kolf

Het is laat in de namiddag, de maisdorser is bezig op het veld. Een afgebroken maiskolf waarachter rijen mais zich donker en ook een beetje onheilspellend aftekenen: een stilleven is ontstaan. 

Lezende oude dame

Als jonge vrouw was zij de eerste Nederlandse vrouwelijke landbouwkundig ingenieur. Voorovergebogen is ze iedere morgen in de bibliotheek te vinden. Het is 6 uur in de ochtend, het licht valt deels op haar bril, op haar gezicht en op haar vest. De kleuren zijn sober. Ik maak enkel gebruik van het aanwezige licht. Eenvoud, schoonheid, het wezenlijke dat zich toont.

Bouwdoek

Het is tegen de avondschemering. Samen met enkele leden van Arteloo verkennen we de site van B mine in Beringen. Tegen de vervallen gebouwen is een soort nylondoek gespannen om te voorkomen dat brokstukken naar beneden vallen.
Vanuit een van de verlaten gebouwen klinkt de roep van een oehoe, af en toe hoor je ook het gefladder van vleugels, een beetje onheilspellend. Door de ramen zonder glas schijnt het laatste zonlicht van de dag. 

Moer

Deze foto is gemaakt met een macrolens en met behulp van een led lampje in een warme kleur om een lichtaccent te leggen. Macro fotografie stelt je in staat om een wereld te tonen waar je meestal aan voorbij gaat.